Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула
  • Меню
Начало Статии

Статии

Парични знаци на еврозоната – еврото • Банкноти

Парични знаци на еврозоната – еврото • Банкноти

Съществуват две серии банкноти. Първата серия се състои от седем различни купюри: 5 евро, 10 евро, 20 евро, 50 евро, 100 евро, 200 евро и 500 евро. Втората серия, наречена „Европа“, се състои от шест купюри и е завършена с емитирането на банкнотите от 10 евро и 200 евро на 28 май 2019 г. Серия „Европа“ не включва банкнота от 500 евро и от 27 април 2019 г. тя вече не се емитира. Банкнотите от първата серия, пуснати за пръв път в обращение през 2002 г., постепенно се заместват от банкнотите от серия „Европа“. Всички евробанкноти са законно платежно средство навсякъде в еврозоната.

Прочети още →
Нова серия български банкноти

Нова серия български банкноти

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г., и е в обращение от 28 декември 2018 г. като законно платежно средство.

100 лева, 2018 г.

 

На лицевата страна са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България, заглавната страница на пътеписа „До Чикаго и назад“, вертикално отпечатани текстове „Алеко Константинов“ и „1863–1897“ и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

 

На обратната страна са изобразени елементи, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов, и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

 

Техниче

Прочети още →
Защитни елементи на българските банкноти в обращение

Защитни елементи на българските банкноти в обращение

Познаваме ли нашите банкноти? Какви са техните защити срещу фалшифициране и как да постъпим, когато съмнителни банкноти попаднат при нас? В брошурата ще намерите отговорите на тези въпроси и ще разберете кои характеристики и защитни елементи на българските банкноти можете да проверите без специални средства. Ще видите увеличени изображения на основните видове защити и ще научите какво да правите с повредени банкноти или с банкноти, чиято истинност Ви усъмни.

Прочети още →
Страница 1 от 1
«1»