Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула
  • Меню
Вижте всички статии

Защитни елементи на българските банкноти в обращение

Защитни елементи на българските банкноти в обращение

Познаваме ли нашите банкноти? Какви са техните защити срещу фалшифициране и как да постъпим, когато съмнителни банкноти попаднат при нас? Тук ще намерите отговорите на тези въпроси и ще разберете кои характеристики и защитни елементи на българските банкноти можете да проверите без специални средства. Ще видите увеличени изображения на основните видове защити и ще научите какво да правите с повредени банкноти или с банкноти, чиято истинност Ви усъмни.

Вашите познания и отговорността Ви на граждани ще допринесат да се въз­препятства разпространението на фалшиви парични знаци, а също и да се съхрани доверието на обществото в нашата валута - българския лев.

Българските банкноти са национални символи и по уникален начин представят историческото и културното наследство на нашия народ.

Банкнотите, с които си служим сега, са в обращение от 1999 година. Купюрите от 2, 5, 10, 20 и 50 лв. имат втора емисия, а 20-те лева - и възпоменателна банкнота, което позволи на централната банка да разработи и вгради в новите емисии по-сигур­ни високотехнологични защитни елементи. Те са описани в приетия от Управителния съвет на Българската народна банка през 2009 г. „Стандарт за разпознаване на бъл­гарските банкноти“. Той съдържа подробна информация за всички истински купюри български банкноти в обращение - дизайн, цвят, размери и защитни елементи.

Българските банкноти се произвеждат чрез сложни печатни технологии. Това поз­волява лесното им различаване от фалшификатите, без да е нужно специално оборуд­ване. Необходимо е само да пипнете, да разгледате и да наклоните банкнотата.

ПИПНЕТЕ шумящата и твърда хартия. За да усетите релефния печат, прокарайте пръст по лицевата страна на банкнотата или леко я подраскайте с нокът. Така ще почувствате, че на някои места мастилото е релефно.

РАЗГЛЕДАЙТЕ банкнотата срещу светлина, за да видите водния знак, осигурител­ната нишка и номиналната стойност, изписана в регистъра на проглед (изображение, видимо при поставяне срещу източник на светлина). Тези три защитни елемента могат да се видят както от лицевата, така и от обратната страна на всяка истинска банкнота.

НАКЛОНЕТЕ банкнотата, за да разгледате холограмната лента, а при купюрите от 50 и 100 лв. - и елементите с променящ се цвят.

Винаги проверявайте повече от един защитен елемент. Ако имате съмнения, сравнете банкнотата с друга, за която сте сигурни, че е истинска.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари